piatok 14. februára 2014

Dieta na znizenie hladiny cholesterolu


K zníženiu hladiny cholesterolu významne prispieva vitamín C, B komplex, vit E, psylium a kardio cvičenie vo forme intervalového tréningu... príklad chôdza - 2 minúty rýchla chôdza, 2 minúty pomalá... tento interval zopakovať aspoň 10 krát. Dôležitá je samozrejme pravidelnosť.

štvrtok 13. februára 2014

Serotonín

Často sa stretávam s výsledkom zníženej hladiny serotonínu v krvi, preto som našla články, ktoré by Vám priblížili, čo to vlastne serotonín je, za akých okoľností a príčin vzniká jeho nedostatok, pár rád na jeho produkciu a doporučený prípravok.

Serotonin (5-hydroxytryptamin, zkráceně 5-HT), je biologicky aktivní látka obsažená v krevních destičkách, v buňkách gastrointestinálního traktua v menší míře i v centrálním nervovém systému. V čistém stavu je to bílá amorfní nebo krystalická látka. Obzvláštní význam má jako neurotransmiter(přenašeč nervových vzruchů), neboť ovlivňuje serotoninergní systém, tvořený soustavou neuronů v prodloužené míše, mostu, středním mozku amezimozku. Tento systém si udržuje za normálního stavu optimální hladinu serotoninu vlastní syntézou z jeho biochemických prekurzorů (viz dále). Neurony se serotoninovými receptory se vyskytují také v limbickém systému a v některých částech mozkové kůry. V centrálním nervovém systému se serotonin účastní především procesů, které se podílejí na vzniku nálad. Jeho nedostatek způsobuje snížení přenosu nervových vzruchů, způsobuje tak změny nálady, celkovou depresi, případně poruchyspánku, podrážděnost až agresivitu. Některé serotoninové receptory se mohou stát příčinou vzniku migrény, jiné ji naopak potlačují. Změny v jeho metabolismu mohou být odpovědné i za určité psychické poruchy; mj. mohou vyvolávat maniodepresivní psychózu, chorobnou úzkost aj.
Činnost serotoninergního systému souvisí s cyklem spánku a bdění, s příjmem potravy (ovlivňuje receptory chuti, pocity nevolnosti a nucení ke zvracení. Serotonin má také silný vliv na tonus svalů (jejich napětí), podporuje zejména kontrakce hladkého svalstva a krevní srážlivost. Proto hraje značnou roli při krvácivých poraněních, kdy zúžením cév (tzv.vazokonstrikční účinek) snižuje únik krve z těla.
Nedostatek serotoninu v krvi se dá upravit příjmem potravy, která jej obsahuje. Do neuronů se však z krevního řečiště nepřenáší, tam se dá jeho hladina zvýšit jen dodáním jeho prekurzorů. Vhodnými zdroji jsou některé druhy sýrů, obsahujících bílkoviny bohaté na L-tryptofan, mléčné výrobky všeobecně, maso, listová zelenina a celozrnné pečivo. Uvolňování serotoninu na nervových spojích (synapsích) sice stimuluje alkohol a nikotin, avšak jen krátkodobě a s nežádoucími vedlejšími účinky.
Bylo také zjištěno, že na syntézu serotoninu v těle má velký vliv hladina světelného záření. Proto se jeho nedostatek projevuje zejména v zimě, kdy je méně slunečního záření a proto lidé častěji v tomto období trpí úzkostnými stavy, depresemi a jsou podráždění a útoční.

1.                         L-tryptofán 
Serotonín v potrave neprestúpi stenou oddeľujúce krvné riečisko od mozgu a tým neprenikne do ciest centrálneho nervového systému. Ale aminokyselina tryptofan, z ktorej si mozog vyrába serotonín, prenikne do mozgu. Zdrojom tryptofánu môžu byť nielen doplnky stravy, ktoré obsahujú túto aminokyselinu, ale aj niektoré potraviny. Medzi zdroje tryptofánu patrí: mäso (hlavne losos a morka), celozrnné pečivo, vajcia, strukoviny, slivky, orechy, paradajky a zelená listová zelenina, napríklad ľadový šalát, hlávkový šalát.
2.                         Vitamíny skupiny B 
Vitamíny skupiny B sú potrebné na produkciu serotonínu. Tento komplex vitamínov možno získať buď užívaním doplnkov stravy, ktorá obsahuje skupinu vitamínu B, napr B-komplex alebo potravou. Dobrými zdrojmi vitamínov skupiny B sú: celozrnné obilniny a výrobky z nich, zelená zelenina a mliečne výrobky.
3.                         Vápnik a horčík 
K produkcii serotonínu je potreba aj dostatok vápnika a horčíka. Oba minerály možno získať buď užívaním kvalitných doplnkov stravy, alebo konzumáciou potravín, bohatých na tieto minerály. Medzi zdroje týchto minerálov patrí mlieko a mliečne výrobky, mak, orechy, mandle, celozrnné obilniny a výrobky z nich, kakao či sója.
4.                         Dostatok zdravých tukov 
Nie je tuk ako tuk, názor na to, ktorý tuk je zdravý a ktorý nie, sa líši. Najlepšie sú prírodné tuky, ktoré sú čo najmenej spracované, môžu to byť rastlinné oleje lisované za studena (najlepší je olivový olej a ľanový olej) alebo oleje v nepriehľadných nádobách označených ako „ nerafinované“. Vhodným tukom môže byť aj maslo, kokosový olej a jednodruhové rastlinné rafinované oleje. Maslo a kokosový olej ako nasýtené tuky pomáhajú zúžitkovať esenciálne mastné kyseliny.
5.                         Vyvážená strava 
Dostatočná produkcia serotonínu je závislá na stálom príjme kvalitnej stravy, ktorá má byť pravidelná a vyvážená, tj. má obsahovať dostatok živín, vitamínov, minerálov a ďalších potrebných látok. Strava má byť pestrá, v jedálničku nemá chýbať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. Vhodná je aj mrazená zelenina, mrazenie je totiž najšetrnejší spôsob konzervácie. Priemyselne spracované potraviny neprispievajú k vyššej produkcii serotonínu a okrem toho obsahujú chemické látky, ktoré sú nášmu telu cudzie a s ktorých spracovaním má naše telo prácu.
6.                         Rozchodnica ružová 
K zvýšenej produkcii serotonínu môžu pomôcť aj bylinky, napr. rozchodnica ružová. Táto rastlina obsahuje účinné látky rosavin a salidrosidov, ktoré zvyšujú hladinu serotonínu v mozgu.
7.                         Slnečné svetlo 
Dostatok slnečného svetla podporuje tvorbu serotonínu a tým aj dobrú náladu a dodáva nám životnú energiu.
8.                         Fototerapia 
Fototerapia, liečba svetlom, je praktizovaný na mnohých klinických pracoviskách. Fototerapia prispieva k dostatočnej produkcii serotonínu pri jeho nedostatku, hlavne v zime, kedy je menej slnečného svetla. Fototerapia môže vďaka zvýšenej produkcii serotonínu zlepšiť aj prejavy depresívnych syndrómov. Má sa vykonávať osvetlením o intenzite 10 000 luxov po dobu 30 minút denne alebo osvetlením o intenzite 2500 luxov 1 až 2 hodiny denne. Účinok nastupuje už po jednej hodine osvietenia.
9.                         Cvičenie 
Pravidelné cvičenie podporuje tvorbu neurotransmiterov, a tým aj tvorbu serotonínu a tým zbavuje depresie. Veľmi účinné býva aj ľahké cvičenie alebo chôdza. Cvičenie má byť osviežujúce, ale nie únavné. Vyčerpávajúce cvičenie neprispieva k dobrej nálade.
10.                     Dostatok odpočinku a kvalitného spánku 
Dostatok odpočinku a kvalitného spánku je potrebný nielen pre regeneráciu tela, ale aj pre dostatočnú produkciu serotonínu. Väčšina ľudí potrebuje pre dostatočnú produkciu serotonínu sedem hodín kvalitného spánku.