Obezita alebo tučnota je
chronický stav organizmu, ktorý nastáva pri nadmernom nahromadení tukového
tkaniva. Tuk je súčasťou ľudského tela, je energetickou rezervou, plní funkciu
tepelnej izolácie, zapája sa do látkovej premeny a slúži ako mechanická
ochrana orgánov. U ženy predstavuje 20-30% a u muža 10-20%
telesnej hmotnosti. Pre praktické účely sa obezita definuje ako index telesnej
hmotnosti – BMI = Body Mass Index. Určuje sa pomocou vzorca:
Hmotnosť (kg)
BMI (kg/m2) = _________________________
Výška2 (m2)
Tabuľka
interpretácie stupnice BMI
Hodnota
BMI
|
interpretácia
|
Pod
17
|
extrémna
chudosť
|
17-19,9
|
chudosť
|
20-24,9
|
normálna
hmotnosť
|
25-29,9
|
nadhmotnosť
|
30-
39,9
|
obezita
|
40 a viac
|
extrémna
obezita
|
Obezita vzniká z nerovnováhy medzi
prívodom a výdajom energie a vo väčšine prípadov sa pripisuje
prejedaniu, ktoré je definované ako spotreba väčšieho množstva energie, než je
potrebné pre hladinu bazálneho metabolizmu a aktivity.
Na vzniku
obezity sa podieľajú:
genetické faktory – ak je jeden
z rodičov obézny, zvyšuje sa výskyt obezity u ďalšej generácie na
40%. Ak obezitou trpia obaja rodičia, riziko sa zvyšuje až na 80%.
psychologické faktory – stres,
frustrácia, depresie, pocit osamelosti, alebo niektoré stravovacie návyky
(bohaté stolovanie) môžu viesť k zvýšenému príjmu potravy
a podporovať tak vznik obezity.
endokrinné faktory – poruchy funkcie
žliaz s vnútorným vylučovaním môžu spôsobiť nadmerné ukladanie tuku
v organizme.
výživa – prebytok energie môže byť
zapríčinený nadmerným obsahom z niektorých živín - bielkovín, tukov alebo sacharidov
v potrave. Ide hlavne o nadmerný príjem tuku, ktorý je energeticky
najbohatšou živinou, ďalej nadmerná konzumácia sladkostí a sladených alebo
alkoholických nápojov.
znížená pohybová aktivita –
v súčasnom spôsobe života prevažujú sedavé činnosti, ktoré v kombinácii s nedostatkom pohybu
a športových aktivít vedú k zníženiu výdaju energie a tým
napomáhajú možnosti vzniku obezity.
Zdravotné následky obezity
Obezita spôsobuje množstvo zdravotných
komplikácií a obmedzení v oblasti fyzickej činnosti. Je hlavným
faktorom zvyšovania hladiny LDL a je spojená s nízkymi hladinami HDL.
Osoby s hodnotou BMI nad 27 majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť zvýšeného
diastolického krvného tlaku ako ľudia s BMI 20-22 a pri BMI nad 30 je
toto riziko až trojnásobné. Vznik kardiovaskulárnych chorôb sa zvyšuje
s telesnou hmotnosťou, i keď môže prejsť veľa rokov, než sa prejavia
negatívne účinky obezity. Ochorenia a príznaky, ktoré môžu vzniknúť
v súvislosti s nadváhou:
-
diabetes mellitus II. Typu
-
ochorenia žlčových ciest, najmä cholelitiáza
-
zvýšená hladina cholesterolu v krvi
-
ischemická choroba srdca
-
vysoký krvný tlak
-
choroby pohybového ústrojenstva
-
dna
-
zhubné nádory – rakovina žlčníka, prsníka, hrubého
čreva, maternice
-
hormonálne poruchy
-
poruchy plodnosti a potraty, komplikácie
v gravidite
-
dušnosť, nespavosť, obmedzená hybnosť
Následkom obezity sú depresie, neurózy,
manželské problémy, ťažkosti nájsť si vhodné zamestnanie a iné psychické,
či sociálne problémy. Riziko komplikácií súvisiacich s obezitou ovplyvňuje
stupeň obezity, dĺžka jej trvania a rozloženie nadbytočného tuku.
Rozloženie tuku v tele rozdeľujeme na periférny a centrálny typ
distribúcie tuku. Periférny typ (ženský, gynoidný, hruškovitý) je
charakteristický pre uloženie tuku v oblasti stehien a bokov, pri
centrálnom type (mužský, androidný, jabĺčkový) je tuk sústredený v oblasti
brucha, hrudníka a ramien. Pomer pás/boky – WHR je meradlom rozdelenia
tuku. WHR väčší ako 1,0 u mužov alebo vyše 0,8 u žien svedčí
o centrálnom type distribúcie tuku a hodnoty menej ako 1,0
u muža a menej ako 0,8 u ženy sú ukazovatele o periférnom
rozložení tuku. Obéznych ľudí s centrálnym typom uloženia tuku považujeme
za jedincov ohrozených vysokým rizikom ICHS a DM II. Typu.
Stratégie zamerané na získanie optimálnej
hmotnosti:
-
zaviesť nutričnú politiku, ktorá si však vyžaduje
koordináciu zdravotnej a
poľnohospodárskej politiky, spoluprácu s potravinárskym priemyslom
na úseku produkcie a spracovávania, kontrolu cien a predpisy kvality.
-
verejné informácie v školách, na pracoviskách,
v hypermarketoch a reštauráciách na konzultácie pre verejnosť
o zdravých výživových návykoch. Vysoké štandardy reklamy by sa mali využiť
na to, aby sa zviditeľnili a zatraktívnili
zdravé potraviny.
-
najpodstatnejšou stratégiou je zdravotná výchova, ktorá
je zameraná na pomoc jednotlivcom pochopiť náplň optimálnej hmotnosti, na
poznanie vlastného BMI, na uvedomenie si toho, čo vedie k obezite,
k zdravotným rizikám spojených s nadváhou, na uvedomenie ľudí, koľko
by mali schudnúť a či vôbec majú schudnúť.
-
dať prioritu osobám, ktoré majú najvyššiu nadváhu
a vykazujú ďalšie rizikové faktory pre vznik kardiovaskulárnych ochorení –
fajčenie, zvýšený TK, hladina cholesterolu a DM.
-
na dosiahnutie počiatočného cieľa postupnej straty
hmotnosti cca 0,5-1 kg
týždenne by sa mal jednotlivec riadiť zásadami správnej výživy a postupne
zvyšovať fyzickú aktivitu.
-
tím primárnej starostlivosti by mal poznať metódy ako
pacientom pomôcť zmeniť správanie v priebehu zmeny životného štýlu
vedúceho k opatreniam na zníženie hmotnosti.
-
nadváha v 13 rokoch je silným indikátorom nadváhy
v dospelosti. Optimálny vek na prevenciu obezity je vek medzi 5 a 12
rokom života.
-
venovať pozornosť ženám v období tehotenstva
a dojčenia, aby sa vyvarovali prejedaniu sa.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára